Vítejte na novém webu Pavéčka! Díky, že ho s námi testujete. Případné chybky, prosím, pište na shop@pavecycles.cz.

Kouzlo cyklistiky v Pavé Cycles: Sport, kultura a přátelství

Naše spřátelená Body Solution Clinic nedávno představila svojí zbrusu novou cyklistickou zátěžovku. A Pavéčko u toho nemohlo chybět! Jako jeden z prvních si ji v BSC vyzkoušel náš kapitán Jake Qube. A při té příležitosti vzniknul krátký spontánní rozhovor Jakea s Honzou Lohynským, který se v BSC stará o komunikaci. Honzu totiž zajímalo, jak se celá parta okolo pavéčka dala vlasně dohromady. Jaké jsou plány na novou sezónu i co dalšího Pavéčko společně s BSC do budoucna chystá. Pokud jezdíte na kole se stejným nadšením jako my a chcete na sobě třeba i trochu zapracovat, tak rozhodně čtěte dál.

Ahoj Jakeu! Mohl bys nám na úvod osvětlit původ tvého jména?

Ciao! Pocházím totiž z indiánského kmene Čubačků… (smích) Ne, realita je prozaičtější. Sešli jsme v „Pavéčku“ dva Jakubové a už nás prostě nebavilo otáčet se současně pokaždé, když se z balíku ozvalo naše jméno. Kuba Dvorský, který Pavé Cycles založil, si nechal svoje jméno a já si vytvořil alter-ego Jake Qube (z angl. [Džejkob]), aby se to nepletlo. Od té doby slyším na Jakea všude.

Jake na Road Classics
Jake na Road Classics


Zmínil jsi začátky Pavé Cycles, mohl bys to trochu rozvést?

Příběh Pavéčka se začal psát v roce 2019, kdy Kuba Dvorský otevřel svůj první cyklo-servis. Netrvalo dlouho a jeho profesionální přístup přilákal do Pavé Cycles spoustu nadšenců. Všechny spojovala láska k cyklistice a chuť poznávat nové lidi se společnými zájmy. Nejdřív tak vznikla menší parta přátel, kteří spolu jezdili na kole. Postupem času jsme začali pořádat pravidelné vyjížďky pro veřejnost a další cyklistické i kulturní akce. Vyrostla tak okolo Pavéčka silná komunita a docela široký záběr aktivit.

Kuba Dvorský - zakladatel Pavé Cycles

A jak vypadá Pavé Cycles dnes?  

Dnes Pavéčko především propojuje zajímavé lidi. Potkávají se u nás nejrůznější profese, národnosti, názory i cyklistické disciplíny. Vzájemný respekt, otevřená mysl a smysl pro humor dal u nás za vznik mnoha přátelstvím.
Naše společné vyjížďky se zaměřují především na bezpečnou jízdu v silničním provozu a zároveň na dodržování pravidel jízdy v balíku (ve skupině cyklistů), což je pro mnohé příchozí úplně nová disciplína. Cyklistika je úzce spjata s etiketou, kterou ctíme a snažíme se ji přiblížit širší veřejnosti.
Servis Pavé Cycles funguje po celý rok. Stále ho zdokonalujeme a aktuálně řešíme i jeho rozšíření. Stavíme nová kola přesně podle představ našich zákazníků, hodně kol upgradujeme a taky renovujeme klasické rámy. Dost lidí se k nám chodí třeba jen poradit s výběrem nejrůznějších komponentů, technologií i doplňků.
A v neposlední řadě stále připravujeme různé eventy. Letos se nám hodně povedla expozice na Prague Bike Festu, jeli jsme dobrodružnou social ride Praha – Berlín, uspořádali řadu tematických vyjížděk (Paris-Roubaix, MS Cyklokros) i menších závodů. A poprvé v týmových barvách Pavé.cc jsme startovali na závodě Road Classics. Příští rok toho chystáme ještě víc, takže rozhodně je na co se těšit.

Pavé Cycles na PBF Expo

A to všechno zvládáte organizovat jen s Kubou ve dvou?

Ve dvou bychom takovou nálož nikdy nezvládli. Celé Pavéčko je právě o tom, že se všichni naši skalní členové podílí na přípravě nejrůznějších akcí i pravidelných aktivit. Když je potřeba, tak přiloží ruku k dílu nebo podpoří konkrétní projekt svou kreativitou, kontakty i materiálně... Tímhle chci všem našim OG’s upřímně poděkovat!

Jak se Pavéčko vlastně potkalo s BSC?

Tohle propojení hezky odkazuje na to, co jsem právě řekl. Stojí za ním Honza Ján, spoluzakladatel BSC a zároveň člen tvrdého jádra Pavé Cycles. Cyklistika je krásný sport, ale rozhodně není jednoduchý. Tisíce kilometrů ročně dá pěkně zabrat zádům, kolenům, krční páteři… A pokud člověk nemá vyladěný posed, při větší zátěži si snadno ,,namůže” různé svaly a úpony. Díky Honzovi se lidi z Pavéčka dnes mohou obrátit na profíky z BSC napřímo, dostanou odbornou konzultaci, dřívější termín a mají řadu dalších výhod. BSC tak pomáhá našim členům vrátit se co nejdřív zpátky do sedla nebo třeba do běžeckých bot.

Zaslechl jsem, že se Pavé Cycles nepřímo podílelo na vývoji naší cyklistické zátěžovky?

Spolupráce BSC a Pavé Cycles se osvědčila i v tomto ohledu. V Pavéčku se totiž potkali Honza Ján s bývalým cyklistickým závodníkem Karlem Tyrpeklem. Vzhledem k tomu, čím se momentálně Kája zabývá, našel v BSC ideální uplatnění jako nutriční poradce a zároveň jako analytik zátěžového testování. Na základě svých zkušeností s profesionální cyklistikou připravil protokol pro cyklistickou zátěžovku, která je dnes součástí vašeho portfolia. Sám jsem si ji u vás jako jeden z prvních vyzkoušel.

Balík Pavé Cycles


Jaké byly tvoje dojmy a co sis z ní odnesl?

Dojmy byly vážně skvělé. Od začátku jsem se v BSC cítil jako profík. Přijel jsem na svém kole, které se jen hodilo na trenažér. Takže jsem nemusel řešit žádné nastavování posedu nebo montování pedálů. A po krátkém zahřátí se šlo na samotné testování. Vše proběhlo hladce. Nejdůležitější pro mě ale byla interpretace výsledků. Kája mi do detailu vysvětlil, jak nové poznatky zařadit do tréninku, abych se mohl dál zlepšovat. Při závěrečné konzultaci jsme přišli i na několik chyb v mé dosavadní přípravě, které mohly brzdit můj progres. Odcházel jsem tedy řádně „namotivovaný“.

Jake na zátěžovce v Body Solution Clinic


Komu bys zátěžovku doporučil?

Důvodů, proč absolvovat cyklistickou zátěžovku je hned několik. V první řadě by měl člověk vědět, zda je pro něj intenzivní sportovní zátěž bezpečná. Testování může odhalit zdravotní komplikace a předejít tak vážným následkům. A když si je člověk jistý, že se může do cyklistiky ponořit naplno, nastaví si díky ní tréninkové zóny tak, aby byla jeho příprava efektivní. Často slýchávám, že zátěžovka je jenom pro profíky. Osobně si ale myslím pravý opak. Profíci své schopnosti znají daleko lépe než mnozí nadšenci, kteří se právě díky výsledkům z testování mohou dál a rychleji zlepšovat.

Zajímalo by mě, jestli se před a po jízdě na kole nějak rozcvičuješ a protahuješ? Máme dojem, že většina cyklistů to docela zanedbává a podceňuje. Jak to vidíš ty?

Bohužel musím souhlasit. A přiznat se, že v tomhle ohledu bych sám chtěl být aktivnější. Při cyklistice se mohou některé svaly zkracovat a většina lidí to začne řešit až ve chvíli, kdy je to začne nějak omezovat nebo působit další zdravotní komplikace. Velmi důležitá je proto pravidelná kompenzace a protahování. Rádi bychom ve spolupráci s BSC přispěli k tomu, aby se zvýšilo povědomí o tom, jak těmto komplikacím a případným zraněním lze předcházet. Flexibilita je klíčová i pro správný posed na kole.

Pavé Cycles: Praha - Berlín

Chystáme společný workshop právě na tohle téma. Můžeš už teď něco prozradit?

Můžeme něco málo nastínit. Exkluzivně! V rámci super vztahů BSC x Pavé Cycle připravujeme workshop na téma, jak důležité je zahřát se a rozcvičit před jízdou v návaznosti na délku aktivity, tempo a venkovní teplotu. Zároveň jak se správně protahovat po vyjížďce. Rádi bychom se věnovali kompenzačním cvikům i tipům na efektivní regeneraci. Prostě spoustu zajímavých věcí, které vychází ze zkušeností profesionálů, ale stejně důležité (ne-li více) jsou právě u ambiciózních amatérských sportovců. Více info najdete brzo na našich sítích.

Díky moc za rozhovor. Na závěr by mě ještě zajímalo, jak to máš s cyklistikou mimo sezónu?

Taky díky! Osobně jsem zastánce toho, že jezdit venku by se mělo celý rok. Vyjížďky v chladném počasí člověka otužují a jízda v nepříznivých podmínkách zase pomáhá zlepšovat techniku. Ideální je vytáhnout třeba CX, gravel nebo MTB. S Pavéčkem jezdíme ale i na silničkách prakticky celý rok. A taky máme na zimní vyjížďky pár osvědčených tipů. Takže doporučuju sledovat náš Instagramklub na Stravě a hlavně někdy dorazit na naši pravidelnou vyjížďku. Potkáváme se každou středu v 17.45 v Pavé Cycles.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz